Omvormer uitval

Alle stroom die de zonnepanelen in Nederland opwekken en niet direct wordt gebruikt, komt dus op het elektriciteitsnet. Deze stroom wordt verspreid naar afnemers van elektriciteit die stroom nodig hebben op dat moment. Echter als er op een bepaald moment heel veel stroom aan het net wordt geleverd, en op hetzelfde moment is er heel weinig vraag naar stroom, dan loopt de spanning (Volt) op in het net.

Wanneer de netspanning te hoog wordt, stopt de omvormer of een aantal micro-omvormers met opwekken en wordt er minder stroom terug geleverd.

De netspanning in het Nederlandse netwerk is ca. 230 V. Dit kan dus oplopen als er veel stroom wordt geleverd aan het net en de vraag naar stroom laag is. De netbeheerders in Nederland zorgen ervoor dat de spanning in het net rond de 230 Volt blijft.

Door de opkomst van zonnepanelen komt er niet meer alleen stroom van de hoogspanningsleidingen, maar ook van de zonnepanelen. Dit kan er soms voor zorgen dat de spanning in het net oploopt. Denk bijvoorbeeld aan zeer zonnige dagen.

De netbeheerders dienen ervoor te zorgen dat de spanning niet hoger is dan 10% boven de normale spanning. De normale spanning is 230 Volt, de maximale spanning is dus 230 + 10% = 253 Volt.

Wij begrijpen dat dit een vervelende situatie is en dat uw elektriciteitsbeheerder langzamer op gang komt dan u lief is. Om dit te voorkomen bieden wij u thuisbatterijen aan. Deze zorgen ervoor dat uw zonnepanelen altijd werken. Klik hier voor het maken van een vrijblijvende kennismaking over dit product.